Składniki (6porcji)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Myjemy i drylujemy czereśnie. Siekamy 3/4 owoców, resztę pozostawiamy w całości. Wkładamy do rondla, zagotowujemy, mieszając.
Gdy sok, który puszczą, zacznie mocno wrzeć, dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny (cytryn). Gotujemy 20 minut, często mieszając.
Zdejmujemy z ognia, odmierzamy (najlepiej szklanką) ilość otrzymanej pulpy owocowej (wraz z sokiem). Robimy to, aby ustalić ilość potrzebnego cukru (na 1 część pulpy potrzeba 3/4 części cukru; jeśli np. otrzymaliśmy 4 szklanki pulpy, bierzemy 3 szklanki cukru). Mieszamy cukier z owocami, gotujemy na średnim ogniu, mieszając.
Gdy dżem zrobi się lśniący i gęsty, robimy próbę, wylewając odrobinę na zimny talerzyk - dżem jest gotowy, jeśli od razu krzepnie; jeśli się rozlewa, gotujemy dalej jeszcze kilka minut i ponownie robimy próbę. Ważne, aby nie gotować owoców za długo, gdyż cukier się skarmelizuje i dżem będzie gorzkawy.
Dodajemy wódkę, mieszamy, gorącym dżemem napełniamy słoiki. Możemy je zapasteryzować (20 minut w lekko wrzącej wodzie albo w piekarniku nagrzanym do 90 st. C) lub po przestudzeniu wstawić do lodówki, gdzie wytrzymają około pół roku.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory