Dżem morelowy

Magazyn Kuchnia 04.08.2020 16:55
(brak ocen)
OCEŃ
Dżem morelowy
Dżem morelowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Morele myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Kroimy w kostkę. W rondlu mieszamy morele z sokiem cytrynowym i cukrem. Zagotowujemy, stale mieszając, aby cukier się rozpuścił. Gotujemy na średnim ogniu pół godziny, licząc od czasu, kiedy mieszanina zacznie wrzeć. Mieszamy dość często, by zapobiec przypaleniu.

2 / 2

Gotowym gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiki, zakręcamy je. Pasteryzujemy 10 minut.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.