Dżemik cytrynowy z cukinii
Autorka przepisu zapewnia, że dżem smakuje podobnie jak lemon curd, a robi się dużo szybciej i można przygotować na zapas. Podobno znakomicie smakuje krucha tarta posmarowana takim dżemem i podana z bitą śmietaną.
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Cukinię obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Gotujemy, co jakiś czas mieszając. W tym czasie myjemy cytryny, ocieramy skórkę i wrzucamy do cukinii.
2 / 3
Gdy zobaczymy, że cukinia się zaczyna rozpadać dodajemy sok z cytryn i cukier. Zagotowujemy, wyłączamy palnik i miksujemy blenderem. Na końcu dodajemy żelatynę.
3 / 3
Gorący dżemik przekładamy do słoiczków, odwracamy dnem do góry.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory