Dżemik cytrynowy z cukinii

Zofia Kurek, Magazyn Kuchnia 19.04.2021 17:13
(brak ocen)
OCEŃ
Dżemik cytrynowy z cukinii
Autorka przepisu zapewnia, że dżem smakuje podobnie jak lemon curd, a robi się dużo szybciej i można przygotować na zapas. Podobno znakomicie smakuje krucha tarta posmarowana takim dżemem i podana z bitą śmietaną.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Cukinię obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Gotujemy, co jakiś czas mieszając. W tym czasie myjemy cytryny, ocieramy skórkę i wrzucamy do cukinii. 

2 / 3

Gdy zobaczymy, że cukinia się zaczyna rozpadać dodajemy sok z cytryn i cukier. Zagotowujemy, wyłączamy palnik i miksujemy blenderem. Na końcu dodajemy żelatynę. 

3 / 3

Gorący dżemik przekładamy do słoiczków, odwracamy dnem do góry. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.