Eklerki

Marta Dzikowska-Łuczywo/Magazyn Kuchnia 27.12.2019 14:53
(brak ocen)
OCEŃ
Eklerki
Eklerki
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności trudny
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Robimy krem. W 1/2 szklanki mleka rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, wbijamy żółtka i dobrze mieszamy trzepaczką. Do pozostałej szklanki mleka wsypujemy cukier i stawiamy na ogniu. Gdy się zagotuje, wlewamy mieszankę mleczno-jajeczną, cały czas mieszając. Powstały budyń przelewamy do czystego naczynia, przykrywamy folią plastikową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając zagęstnik, i mieszamy plastikową łopatką z mocno schłodzonym budyniem. Jeśli budyń jest bardzo gęsty, można go lekko zmiksować i dopiero wtedy wymieszać (lub zmiksować) ze śmietaną. Miskę z kremem szczelnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Pieczemy ptysie. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ptysiowe nakładamy do rękawa cukierniczego (albo do mocnej torebki na mrożonki z odciętym rogiem) i wyciskamy "paluchy" ciasta o długości 12 cm. Pieczemy 10 minut, po czym obniżamy temperaturę do 190°C i pieczemy kolejne 10 minut. Eklerki powinny się piec łącznie ok. 25 minut  ostatnie 5 minut przy uchylonych drzwiczkach. Eklerki można posypać samym cukrem pudrem. Jeśli jednak chcemy je polać polewą, rozpuszczamy masło i część wlewamy do śmietany, a następnie - już ciepłą - śmietanę wlewamy z powrotem do garnuszka. Cały czas energicznie mieszamy trzepaczką, dodając cukier i kakao. Wystudzone ptysie rozcinamy na pół, nadziewamy kremem i polewamy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps