Eklerki z masą pralinową i karmelizowanymi orzechami

Honorata Piwowarska/Magazyn Kuchnia 10.12.2019 20:14
(brak ocen)
OCEŃ
Eklerki z masą pralinową i karmelizowanymi orzechami
Eklerki z masą pralinową i karmelizowanymi orzechami
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mleko, 125 ml wody, sól, cukier, ekstrakt waniliowy i masło wkładamy do rondelka, podgrzewamy. Gdy masło się stopi, a płyn zagotuje, wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy, aż ciasto zacznie się odrywać od ścianek rondelka. Zdejmujemy z ognia. Jajka roztrzepujemy, stopniowo dodajemy, mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub zwiniętego z pergaminu rożka i wyciskamy na blachę paski długości 15 cm, zostawiając spore odstępy, bo eklerki urosną w czasie pieczenia (ciasto parzone łatwo przechować w zamrażalniku, najlepiej przygotować od razu dwie porcje i połowę zamrozić). Piekarnik rozgrzewamy do 250 st., wkładamy blachę z ciastkami, obniżamy temperaturę do 180 st. i pieczemy 20-30 minut (w tym czasie nie otwieramy piekarnika). Studzimy. Kroimy wzdłuż na pół, smarujemy masą pralinową. Orzechy laskowe grubo siekamy, rozsypujemy na blaszce i prażymy 10 minut w 180 st. 60 ml wody i cukier puder doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy orzechy, karmelizujemy kilka minut, mieszając. Lekko studzimy i smarujemy eklerki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.