Składniki (5porcji)
-
Mleko 2.0 proc. - 125 mlSól - szczyptaCukier - 8 gEkstrakt waniliowy - 1 łyżeczkaMasło - 100 gMąka pszenna - 150 gJajka - 4Orzechy laskowe - 200 gCukier puder - 80 gMasa pralinowa - 250-300 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mleko, 125 ml wody, sól, cukier, ekstrakt waniliowy i masło wkładamy do rondelka, podgrzewamy. Gdy masło się stopi, a płyn zagotuje, wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy, aż ciasto zacznie się odrywać od ścianek rondelka. Zdejmujemy z ognia. Jajka roztrzepujemy, stopniowo dodajemy, mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub zwiniętego z pergaminu rożka i wyciskamy na blachę paski długości 15 cm, zostawiając spore odstępy, bo eklerki urosną w czasie pieczenia (ciasto parzone łatwo przechować w zamrażalniku, najlepiej przygotować od razu dwie porcje i połowę zamrozić). Piekarnik rozgrzewamy do 250 st., wkładamy blachę z ciastkami, obniżamy temperaturę do 180 st. i pieczemy 20-30 minut (w tym czasie nie otwieramy piekarnika). Studzimy. Kroimy wzdłuż na pół, smarujemy masą pralinową. Orzechy laskowe grubo siekamy, rozsypujemy na blaszce i prażymy 10 minut w 180 st. 60 ml wody i cukier puder doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy orzechy, karmelizujemy kilka minut, mieszając. Lekko studzimy i smarujemy eklerki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory