Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem mascarpone
Chyba naprawdę mało kto nie lubi szarlotki. A jeśli można zrobić ją w nieco ponad pół godziny? Chyba nie trzeba was więcej namawiać.
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Jabłka - 4-5 twardych (np. golden delicious)Cynamon - 2 łyżeczkiSól - 2 szczyptyBrązowy cukier demerara - 50 gMascarpone - 250 gŚmietana kremówka 36 proc. - 100 g (może być 30 proc.)Masło - 50 gHerbatniki - 100 gMięta - kilka listków do dekoracjiWanilia - laskaCukier puder - 50 g
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Jabłka obierz i pokrój w drobniejsze kawałki. Wymieszaj z cynamonem, szczyptą soli i cukrem.
2 / 4
Przygotuj kruszonkę. Rozkrusz herbatniki, wymieszaj z cukrem, rozpuszczonym masłem i szczyptą soli.
3 / 4
W naczyniu do szarlotki rozsyp połowę kruszonki, na wierzch rozłóż jabłka, a te posyp resztą kruszonki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
4 / 4
W tym czasie przygotuj krem. Śmietanę wymieszaj z mascarpone, cukrem pudrem i ziarnami z laski wanilii. Wstaw do lodówki. Gotową szarlotkę podawaj z kremem waniliowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory