Fasola po styryjsku
Fasola po styryjsku
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Fasola czerwona sucha - 40 dag fasoli (w Styrii będzie to np. odmiana Käferbohnen - tzw. fasola turecka lub arabska o liliowym kolorze z fioletowymi plamkami)Liść laurowy - 1Cebula - 1Boczek wędzony - 20 dag chudego lub speckuSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuPapryka mielona słodka - Do smakuSzczypiorek - Do smaku (posiekany)Cukier - Do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Fasolę płuczemy, zalewamy zimną przegotowaną wodą (objętościowo 3 razy więcej wody niż fasoli), odstawiamy na 12 godzin. Gotujemy do miękkości (2 godziny; w szybkowarze około godziny) na małym ogniu, w wodzie, w której się moczyła. Możemy dodać szczyptę cukru i listek laurowy; solimy pod koniec. Świeża fasola z jesiennych zbiorów nie wymaga moczenia i jest gotowa już po 30 minutach.
2 / 2
Cebulę i speck siekamy i podsmażamy razem. Dodajemy fasolę, doprawiamy i podgrzewamy chwilę, mieszając. Posypujemy szczypiorkiem, podajemy z wiejskim chlebem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory