Składniki (4porcje)
-
Fasola biała z puszki - 50 dag Piękny JaśBoczek wędzony - 25 dagKiełbasa - 30 dagKoncentrat pomidorowy - 3 łyżkiCukier - 1 łyżeczkaLiść laurowy - 1Ziele angielskie - 2 ziarenkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCzosnek - 1-2 ząbkiMajeranek suszony - 1 łyżeczkaSmalec - 1 łyżkaMąka pszenna - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Fasolę zalej wodą i odstaw na całą noc. Na drugi dzień odlej wodę, w której fasola się moczyła, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pokrojonym boczkiem i kiełbaską. Gdy fasola będzie zupełnie miękka, przypraw ją do smaku cukrem, solą, pieprzem i majerankiem. Zasmaż mąkę na smalcu, dodaj do fasolki, przypraw roztartym czosnkiem. Uwaga: zamiast smalcu możesz użyć masła.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory