Faszerowana pierś indycza
Faszerowana pierś indycza
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Morele świeże - 150 g suszonych plus suszone daktyleWino białe - 2 szklanki półsłodkiegoIndyk - 1.2 kg piersi z indykaGruszki - 4Cynamon - 2 łyżeczkiCurry - 2 łyżki pastyCzosnek - 3 ząbkiPapryka mielona słodka - 1 łyżkaOliwa - 3 lub 5 łyżekMiód pszczeli - 1 kopiasta łyżkaPieprz kolorowy - 1 łyżeczka grubo zmielonegoKolendra (natka) - kilka utłuczonych ziarenKardamon - kilka utłuczonych ziarenSól - 1 płaska łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Dzień wcześniej namaczamy suszone owoce w winie. Robimy marynatę, ucierając wszystkie jej składniki na pastę. Mięso indyka myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. Odstawiamy w zimne miejsce na kilka godzin.
2 / 3
W mięsie robimy kilka głębokich nacięć długim ostrym nożem. W nacięcia wciskamy osączone z wina owoce. W naczyniu do pieczenia obsypujemy mięso obranymi i pociętymi na ósemki gruszkami, podlewamy winem pozostałym z moczenia owoców i pieczemy w 220°C przez 20 minut.
3 / 3
Po tym czasie polewamy mięso płynem spod pieczeni, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze ok. 30 minut, od czasu do czasu polewając mięso wytworzonym sosem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory