Faszerowane liście winogron

Anna Włodek, Magazyn Kuchnia 08.04.2021 20:07
(brak ocen)
OCEŃ
Faszerowane liście winogron
Faszerowane liście winogron
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (50porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Liście wrzucamy do wrzątku na 1 min, odcedzamy, studzimy. Usuwamy zgrubiałą część łodyżki. Ryż gotujemy na dużej wodzie na półtwardo i mieszamy z drobno posiekaną miętą oraz przecierem pomidorowym, solimy i pieprzymy do smaku. 

2 / 3

Na liściach układamy farsz i zawijamy tak samo jak gołąbki. Układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy bulionem i wstawiamy na ok. 30 min do nagrzanego do 180°C piekarnika. 

3 / 3

Gołąbki układamy w wyparzonych słoikach, zalewamy oliwą, tak by całkowicie pokryła potrawę, i pasteryzujemy 20 min. Przygotowane w ten sposób można przechowywać w chłodnym miejscu 5-6 miesięcy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps