Faszerowane pomidory

Anna Wrońska//Magazyn Kuchnia 16.02.2021 16:02
(brak ocen)
OCEŃ
Faszerowane pomidory
Faszerowane pomidory
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy 3 łyżki szałwii, smażymy około pół minuty. Wyjmujemy szałwię łyżką cedzakową, przekładamy na papierowy ręcznik, w który wsiąknie nadmiar tłuszczu.

2 / 3

Widelcem rozgniatamy ser, dodajemy dymkę, szalotkę i pozostałą świeżą szałwię. Mieszamy i przyprawiamy do smaku. 

3 / 3

Odcinamy czapeczki z pomidorów, usuwamy nasionka, a pomidory napełniamy farszem. Na wierzchu układamy porcje smażonej szałwii. Zapiekamy 5 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Przykrywamy odciętymi czapeczkami i podajemy. Uwaga: farsz ma delikatny smak. Można więc dodać do niego łyżeczkę marynowanego zielonego pieprzu albo płatki papryczki chilli. Yellow stuffer Wyglądają jak żółta papryka, są średniej wielkości. Najpopularniejsze w Australii. Wewnątrz mają galaretowatą kuleczkę z nasionkami, reszta jest pusta, podzielona na 3-4 części. Miąższ pomidora znajduje się przy skórce, jest zwarty, wilgotny, ale nie ocieka sokiem. Pomidory te można faszerować, piec lub dodawać do sałatek.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA