Faszerowane pomidory
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Oliwa - 2 łyżkiSzałwia - 4 listki posiekanychSer kozi miękki - 15 dagSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuPapryka żółta - yellow stuffer
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy 3 łyżki szałwii, smażymy około pół minuty. Wyjmujemy szałwię łyżką cedzakową, przekładamy na papierowy ręcznik, w który wsiąknie nadmiar tłuszczu.
Widelcem rozgniatamy ser, dodajemy dymkę, szalotkę i pozostałą świeżą szałwię. Mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Odcinamy czapeczki z pomidorów, usuwamy nasionka, a pomidory napełniamy farszem. Na wierzchu układamy porcje smażonej szałwii. Zapiekamy 5 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Przykrywamy odciętymi czapeczkami i podajemy. Uwaga: farsz ma delikatny smak. Można więc dodać do niego łyżeczkę marynowanego zielonego pieprzu albo płatki papryczki chilli. Yellow stuffer Wyglądają jak żółta papryka, są średniej wielkości. Najpopularniejsze w Australii. Wewnątrz mają galaretowatą kuleczkę z nasionkami, reszta jest pusta, podzielona na 3-4 części. Miąższ pomidora znajduje się przy skórce, jest zwarty, wilgotny, ale nie ocieka sokiem. Pomidory te można faszerować, piec lub dodawać do sałatek.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory