Ferkase - kura w białym sosie

Magazyn Kuchnia 27.04.2021 18:45
(brak ocen)
OCEŃ
Ferkase - kura w białym sosie
Ferkase - kura w białym sosie
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Kurczaka lub kurę oczyść, dokładnie umyj, włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj, zmniejsz ogień, gotuj na malutkim ogniu, zdejmując z powierzchni tworzącą się pianę. Po 20 minutach dodaj oczyszczoną i obraną włoszczyznę oraz przyprawy. Gotuj dalej, pamiętając, że rosół ma ledwo 'mrugać'. 

2 / 4

Ryż przepłucz zimną wodą, osącz, przełóż do garnka i zalej wrzącym mlekiem. Posól, dodaj masło, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. W piekarniku ryż ugotuje się sam. 

3 / 4

Ty w tym czasie przygotuj sos: z masła i mąki zrób jasną zasmażkę, rozprowadź ją zimnym rosołem. Gotuj, ciągle mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Do sosu dodaj pozostałe składniki (bez żółtek i rodzynek), gotuj razem jeszcze minutę lub dwie. Rondelek z sosem zdejmij z ognia, energicznie wymieszaj z żółtkami, a potem dodaj sparzone rodzynki. 

4 / 4

Kurczaka wyjmij z rosołu, oddziel ugotowane mięso od kości. Na dużym półmisku uformuj wieniec z ryżu, w środku ułóż mięso, polej częścią sosu. Pozostały sos podawaj w sosjerce. Możesz udekorować danie warzywami z rosołu, a sam rosół podać w bulionówkach do popicia.

Rada: Ferkase nie jest daniem codziennym. Przyrządza się je na chrzciny, komunie i wesela.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps