Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mąka pszenna - 30 dagProszek do pieczenia - 1/2 łyżeczkiSól - Do smakuWoda mineralna - 15 mlMleko 3.2 proc. - 200 mlJajka - 1 sztOcet winny - 2 łyżkiMintaj - 1 kg filetów (może być dorsz)Ziemniaki - 5 sztCytryna - 2 sztOlej rzepakowy - Do głębokiego smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zrób ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i posól. W mące zrób zagłębienie. Wymieszaj mikserem wodę z mlekiem, jajkiem i octem. Powoli wlewaj mieszaninę do zagłębienia. Drewnianą łyżką mieszaj tak długo, aż powstanie gładkie jednolite ciasto. Odstaw na 10 minut do napęcznienia.
Zrób frytki (chips): obierz ziemniaki, pokrój je w słupki. Włóż do miski z zimną wodą. We frytkownicy rozgrzej olej. Frytki osusz papierowym ręcznikiem i smaż porcjami w oleju o temp. 150°C (po 4 minuty). Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do miski.
Przygotuj ryby: filety pokrój na kawałki, zanurzaj w cieście i wkładaj porcjami do oleju rozgrzanego do temp. 160°C. Smaż po 4-5 minut, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Osącz z tłuszczu.
Frytki podsmaż jeszcze raz, tym razem 1-2 minuty w temp. 180°C, aby nabrały złotego koloru. Porcje ryb i frytek zawijaj w gazetę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory