Flaczki z boczniaków [HAPS VEGE]

(57 ocen)
OCEŃ
Flaczki z boczniaków [HAPS VEGE]
Flaki to podobno danie, do którego trzeba dorosnąć. Ale jeśli nadal wzdrygasz się na samą myśl o tym daniu, przerzuć się na wersję wegetariańską.
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (0porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Na początku przygotuj warzywa. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki a boczniaki w cienkie paski.

2 / 3

W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę oraz czosnek, aż stanął się szkliste. Następnie dodaj marchewkę, selera i pietruszkę i smaż kilka minut, aż zmiękną. Dodaj pokrojone boczniaki i smaż jeszcze przez 3 minuty, często mieszając. Dodaj przyprawy - majeranek, imbir, pieprz, sól oraz koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.

3 / 3

Wlej bulion, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i doprowadź zupę do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut, aż warzywa całkowicie zmiękną. Na koniec dodaj do zupy świeży lubczyk i zdejmij garnek z ognia.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps