Flaczki z boczniaków [HAPS VEGE]
![Flaczki z boczniaków [HAPS VEGE]](https://bi.im-g.pl/im/1c/f6/16/z24079132IDR,Flaczki-z-boczniaka-Haps.jpg)
Flaki to podobno danie, do którego trzeba dorosnąć. Ale jeśli nadal wzdrygasz się na samą myśl o tym daniu, przerzuć się na wersję wegetariańską.
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Tak
Składniki (0porcji)
-
Boczniaki - 500 gMarchewka - 1Pietruszka - 1Seler korzeniowy - 1/4 korzeniaCebula biała - 1Czosnek - 3 ząbkiOliwa - 3 łyżkiBulion warzywny - 2 lMajeranek suszony - 1 łyżeczkaImbir - 1/2 łyżeczkiPieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczkiSól - 1/2 łyżeczkiKoncentrat pomidorowy - 1 czubata łyżeczkaLiść laurowy - 2Ziele angielskie - 3Lubczyk - 2 łyżki posiekanego świeżego
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Na początku przygotuj warzywa. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki a boczniaki w cienkie paski.
2 / 3
W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę oraz czosnek, aż stanął się szkliste. Następnie dodaj marchewkę, selera i pietruszkę i smaż kilka minut, aż zmiękną. Dodaj pokrojone boczniaki i smaż jeszcze przez 3 minuty, często mieszając. Dodaj przyprawy - majeranek, imbir, pieprz, sól oraz koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
3 / 3
Wlej bulion, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i doprowadź zupę do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut, aż warzywa całkowicie zmiękną. Na koniec dodaj do zupy świeży lubczyk i zdejmij garnek z ognia.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory