Flądra z porami
Flądra z porami
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Ryba - 8 filetów z flądry (akurat w sierpniu jest dostatecznie gruba więc można ją wyfiletować)Por - 4 młodeMasło - 10 dagCzosnek - 3 ząbkiŚmietana 30 proc. - 3-4 łyżkiSól - Wg uznaniaPieprz czarny mielony - Wg uznaniaMąka pszenna - Wg uznaniaOlej rzepakowy - Wg uznaniaChleb - 4 kromki czerstwegoPomidory suszone - Kilka (z oliwy)Cytryna - 1
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Czosnek siekamy i szklimy na połowie masła. Dorzucamy pokrojone w grube plasterki pory i dusimy do miękkości; pod koniec wlewamy śmietankę i jeszcze chwilkę dusimy.
2 / 3
Filety solimy (nieposolone rozpadną się przy smażeniu i nie będą chrupiące), oprószamy mąką i smażymy na oleju z obu stron, na silnym ogniu, na złoty kolor. Pod koniec dodajemy pozostałe masło.
3 / 3
Podajemy na duszonych porach, z ćwiartkami cytryny oraz grzankami obłożonymi suszonymi pomidorami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory