Flaki po tunezyjsku

Flaki po tunezyjsku
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Flaki wołowe - 1.5 kgOliwa - 2 łyżkiCzosnek - 1 główkaPapryka mielona słodka - 1 łyżkaKoncentrat pomidorowy - 1 malutka puszkaKumin (kmin rzymski) - 1 kopiasta łyżkaHarissa - 1 kopiasta łyżkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Oczyszczone flaki kroimy w paski o wymiarach 2 na 4 cm. Gotujemy przez dwie godziny w osolonej wodzie, odcedzamy przez cedzak, płyn zachowujemy.
2 / 3
Na niewielki ogień stawiamy żeliwny garnek, rozgrzewamy w nim oliwę. Łagodnie podsmażamy flaki, po kilku minutach dodajemy czosnek, paprykę, koncentrat pomidorowy, połowę kminku oraz harissę. Zalewamy płynem z gotowania "dwa palce nad poziom flaków". Pozwalamy flakom pykać ok. 2 godzin na małym ogniu.
3 / 3
Na 3 minuty przed zdjęciem z ognia dosypujemy resztę kminku, doprawiamy. Podajemy z ćwiartką cytryny
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory