Flaki po tunezyjsku

Ludwik Lewin/Magazyn Kuchnia 03.12.2020 17:07
(2 oceny)
OCEŃ
Flaki po tunezyjsku
Flaki po tunezyjsku
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Oczyszczone flaki kroimy w paski o wymiarach 2 na 4 cm. Gotujemy przez dwie godziny w osolonej wodzie, odcedzamy przez cedzak, płyn zachowujemy.

2 / 3

Na niewielki ogień stawiamy żeliwny garnek, rozgrzewamy w nim oliwę. Łagodnie podsmażamy flaki, po kilku minutach dodajemy czosnek, paprykę, koncentrat pomidorowy, połowę kminku oraz harissę. Zalewamy płynem z gotowania "dwa palce nad poziom flaków". Pozwalamy flakom pykać ok. 2 godzin na małym ogniu.

3 / 3

Na 3 minuty przed zdjęciem z ognia dosypujemy resztę kminku, doprawiamy. Podajemy z ćwiartką cytryny

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.