Focaccia szafranowa z suszonymi pomidorami

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Pomidory suszone - 1 słoik w oliwie (15 dag)Drożdże świeże - 15 gWoda - 2 łyżki ciepłejCukier - 1/2 łyżeczkiSzafran - 1 opak.Mąka pszenna - 250 gTymianek świeży - 1 łyżeczkaOliwa - Wg uznaniaSól - Wg uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Odsączamy z oliwy 5 dag pomidorów, kroimy je na duże kawałki.
Kruszymy drożdże do miski, dodajemy cukier, szafran (roztarty wcześniej w moździerzu), rozcieńczamy ciepłą wodą i mieszamy. Z mąki usypujemy kopczyk, robimy wgłębienie, wlewamy w środek drożdże, ugniatając jednocześnie drugą ręką. Dodajemy szczyptę soli, posiekane pomidory, 3 łyżki oliwy, w której marynowały się pomidory, i tymianek. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Skrapiamy oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty i dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy każdą na owalny placuszek o grubości 1 cm, umieszczamy na natłuszczonej blasze, smarujemy 2 łyżeczkami oliwy wymieszanymi z 4 łyżeczkami wody, odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Każdy placuszek nacinamy "w jodełkę" i pieczemy 20 minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory