Focaccia z oliwkami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Mąka pszenna - 500 gSól - łyżeczkaDrożdże suszone - opakowanie (7 g)Oliwa - 1/3 szklanki + łyżka do posmarowania ciastaPomidory suszone - 40 gTymianek świeży - 2 gałązki (lub rozmaryn)Oliwki czarne - 2 czubate łyżkiOliwki zielone - 2 czubate łyżkiSól morska - łyżeczkaZioła - do podania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 50 st. C i wyłączamy. W dużej misce mieszamy mąkę, sól i drożdże. Dodajemy 300 ml letniej wody i oliwę, wyrabiamy ciasto przez 15 minut - do momentu aż zacznie odchodzić od ręki (możemy je też wymieszać je mikserem). Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i wstawiamy na 40 minut do ciepłego piekarnika. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, posiekane oliwki i tymianek. Zagniatamy i znowu odstawiamy na 30 minut. Przekładamy ciasto do prostokątnej formy (nie trzeba jej natłuszczać), smarujemy wierzch oliwą i posypujemy solą morską. Wierzch możemy również udekorować oliwkami. Pieczemy 25 minut w 200 st. C. Kawałki focacci zjadamy, zanurzając w oliwie wymieszanej z ulubionymi ziołami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory