Składniki (6porcji)
-
Drożdże suszone - 35 gWoda - 250 ml ciepłejMiód pszczeli - 1 łyżeczka wielokwiatowegoOliwa - 130 mlMąka pszenna - 310 g (typ 550)Sól - 1 łyżeczkaCebula czerwona - 1 średnia pokrojona w piórkaOcet balsamiczny - 3 łyżeczkiMiód pszczeli - 2 łyżkiTruskawki - 120-150 g oczyszczonychMelisa świeża - 10 listkówSól morska - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
"Mieszamy drożdże, wodę i miód wielokwiatowy, odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do rozczynu wlewamy połowę oliwy i mieszamy. Łączymy mąkę z solą, w środku robimy wgłębienie, wlewamy do niego rozczyn, mieszamy. Przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i zagniatamy je przez 10 minut. Formujemy z niego kulę, przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, z wierzchu również skrapiamy oliwą, przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
Natłuszczamy oliwą blachę o wymiarach 20 x 30 cm. Równomiernie rozkładamy na niej ciasto. Palcem robimy wgłębienia w cieście, smarujemy je oliwą. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, podsmażamy cebulę, aż zbrązowieje, jakieś 15 minut. Mieszamy z octem i miodem gryczanym, smażymy jeszcze 2 minuty. Studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do 230 st. C.
Na cieście układamy truskawki pokrojone w plasterki, karmelizowaną cebulę i melisę. Skrapiamy pozostałą oliwą i oprószamy solą. Pieczemy 20 minut na złoty kolor. Lekko studzimy i kroimy w prostokąty. *Uwaga: Focaccię podajemy na ciepło. Można dodatkowo skropić ją oliwą lub posypać pokruszonym kozim serkiem."
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory