Składniki (4porcje)
-
Czosnek - 1 ząbekWino białe - 125 ml wytrawnegoSer ementaler - 200 g startegoŚliwowica - 30 mlSkrobia kukurydziana - 1 łyżkaPieprz czarny mielony - do smakuOcet winny - 1 łyżkaOliwa - 4 łyżkiSzalotka - 1/2 drobno posiekanejEstragon - 1/2 łyżeczki suszonegoSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuBagietka - 1 pokrojona w kostkęZiemniaki - ugotowane w mundurkachOgórki konserwowe - według uznaniaSałata - najlepiej frisée (umyta i wysuszona)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie składniki sosu winegret mieszamy i odstawiamy. Zgniecionym czosnkiem smarujemy żeliwny garnek do fondue. W osobnym garnku doprowadzamy do wrzenia białe wino. Wsypujemy obydwa starte sery i mieszamy drewnianą łyżką, aż się stopią. Ucieramy kirsch ze skrobią kukurydzianą i wlewamy do masy serowej, mieszając. Przyprawiamy pieprzem. Przelewamy do garnka do fondue, ustawiamy na palniku (może być ogrzewany pastą, płynem lub spirytusem). Nabijamy kawałki bagietki na widelczyki i zanurzamy w masie serowej. Podajemy z ziemniakami, korniszonami i sałatą z winegretem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory