Frittata Pasquale z Umbrii
Frittata Pasquale z Umbrii
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Kiełbasa biała - 2 kawałkiBoczek wędzony - 5 dagOliwa - 4 łyżkiSzpinak świeży - 10 dagCebula - 1 małaCzosnek - 1-2 ząbkiNatka pietruszki - 1 pęczekJajka - 6 dużychSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuZioła - garść świeżych: bazylii, majeranku, tymianku, rozmarynu, mięty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oliwy. Na drugiej patelni podsmażamy na łyżce oliwy porwany szpinak z posiekanymi cebulą i czosnkiem.
2 / 3
Zioła rozcieramy z łyżką oliwy, łączymy z wędliną i szpinakiem, podsmażamy. Przekładamy masę do miski, dodajemy roztrzepane jaja, solimy i pieprzymy, mieszamy.
3 / 3
Wylewamy omlet na patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy i smażymy bez przewracania. Gdy spód jest ścięty, a wierzch lekko płynny, wstawiamy patelnię do piekarnika pod grill i dopiekamy frittatę. Podajemy na zimno.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory