Składniki (4porcje)
-
Jajka - 10Śmietana kremówka 36 proc. - 400 mlSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuKolendra (natka) - pęczekSmalec - do formyBakłażan - 1 małyOlej rzepakowy - 1 łyżkaChili - 1 zielona papryczkaCzosnek - 2 ząbkiPomidory - 1.5 łyżki pastySól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCukier - szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Dno i brzegi formy (20 x 30 cm) natłuszczamy. Do miski wbijamy jaja, mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem, dodajemy posiekaną kolendrę. Wlewamy ciasto do formy. Pieczemy 20-30 min, aż frittata całkowicie się zetnie. Odstawiamy do wystudzenia.
2 / 3
W tym czasie przygotowujemy mus. Bakłażana kroimy na cienkie plastry. Solimy, odstawiamy na pół godziny, aż puści sok, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Plastry bakłażana smażymy na rozgrzanym oleju. Schładzamy, siekamy i łączymy z posiekaną papryczką, posiekanym czosnkiem, pastą pomidorową. Doprawiamy.
3 / 3
Wyjmujemy frittatę z formy i wycinamy kółeczka, np. za pomocą literatki. Podajemy udekorowane musem. z bakłażana.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory