Frytki szparagowe [HAPS VEGE]
Zawsze jest tak samo. Zaczyna się sezon na zielone szparagi i wszyscy się na nie rzucają, ty też. Potem leżą w lodówce, podsychają, a ty nie wiesz co z nimi zrobić. Z jajkami? To takie śniadaniowe, a rano nie ma czasu na gotowanie. Zupę? No trochę szkoda, bo w sumie tanie nie są, a kto wie czy w zielonej brei, będzie je w ogóle czuć? Z szynką parmeńską? Przecież wiesz, że masz większe zdolności kulinarne. I tak oto ratujemy cię z opresji podrzucając przepis na szybkie frytki ze szparagów.
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Szparagi zielone - 1 pęczekMąka pszenna - 1 szklankaBułka tarta panko - 2 szklankiParmezan - 1/2 szklanki, tartegoJajka - 2 sztukiSól - 1 łyżeczkaPieprz czarny mielony - 1 łyżeczkaOregano suszone - 1 łyżeczkaPapryka wędzona - 1 łyżeczkaPapryka mielona ostra - 1 łyżeczka
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Mąkę, panko oraz jajka umieść w trzech osobnych miskach. Mąkę wymieszaj ze wszystkimi przyprawami, a panko z tartym parmezanem. Jajka roztrzep. Szparagi umyj i odłam ich zdrewniałe końcówki. Tak przygotowane szparagi obtaczaj kolejno w mące, jajku oraz w panko i kładź je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
2 / 2
Wstaw blachę ze szparagami do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Piecz około 10 minut, aż szparagi nabiorą złotobrązowego koloru.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory