Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty
Jeśli marzycie o plackach, ale znudziły się wam te z ziemniaków albo naleśnikowe, przychodzimy z pomocą. Oto fuczki - pyszne placuszki z kapusty kiszonej, które robi się mega prosto i mega szybko. Fartuchy w dłoń i do dzieła!
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Kapusta kiszona - 300 gMąka pszenna - 200 gMleko 3.2 proc. - szklankaJajka - 1Żółtka - 1Sól - szczyptaPieprz czarny mielony - szczyptaKminek - łyżeczka, całe nasionaCząber - łyżeczka, suszonyŚmietana 18 proc. - do podaniaKoperek - do podaniaOlej rzepakowy - do smażenia
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kapustę zgrubnie posiekaj na mniejsze kawałki. W osobnej misce połącz mleko z jajkami, kminkiem, cząbrem, mąką, solą i pieprzem. Do środka dodaj kapustę i wszystko wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, po czym wykładaj na nią po dużej łyżce masy, lekko ją przyklepując. Smaż z obu stron do momentu, aż się zrumienią. Gotowe placki przełóż na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj z kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory