Galaretka miętowa

Anna Wrońska, Magazyn Kuchnia 19.11.2020 13:48
(brak ocen)
OCEŃ
Galaretka miętowa
Galaretka miętowa
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

  • Jabłka - 2.7 kg kwaśnych zielonych, najlepiej Granny Smith (możesz użyć innych jabłek ale tylko odmiana Granny Smith da ładny zielony kolor)
    Cytryna - 3 (lub limonki)
    Mięta - 15 gałązek
    Cukier - wedle uznania
    Barwnik spożywczy - ilość wedle uznania, zielony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Umyj jabłka i pokrój je na kawałki. Posiekaj połowę mięty. Jabłka przełóż do rondla o grubym dnie i zalej taką ilością wody, aby były ledwie przykryte. Dodaj sok z cytryn i posiekaną miętę, zagotuj i duś 20 minut, aż jabłka będą zupełnie miękkie. 

2 / 3

Przygotuj dużą miskę, przykryj ją gazą i przywiąż gazę do brzegów. Przełóż rozgotowane jabłka na gazę i pozostaw na 12 godzin, aby spłynął cały sok. Nie wyciskaj! 

3 / 3

Odmierz ilość otrzymanego soku. Dodaj cukier (na każde 600 ml soku weź 45 dag cukru). Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Szybko doprowadź do wrzenia i gotuj na dużym ogniu 10-15 minut. Sprawdź, czy kropla galaretki upuszczona na talerzyk od razu zastyga. Jeśli tak, galaretka jest gotowa. Dodaj do niej pozostałą posiekaną miętę oraz barwnik, delikatnie wymieszaj. Przełóż do słoików, zapasteryzuj.

Rada: Jeśli nie dostaniesz zielonych jabłek, kup zwykłe renety. Galaretka z renet ma piękny, czerwono-bursztynowy kolor.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA