Galaretka owocowa

Aneta Kosiba/Magazyn Kuchnia 19.12.2019 23:59
(brak ocen)
OCEŃ
Galaretka owocowa
Galaretka owocowa
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Oczyszczone i pozbawione szypułek owoce delikatnie mieszamy, uważając, aby żadnego nie uszkodzić. Żelatynę przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Przygotowujemy dwie formy do pieczenia o wymiarach 13 x 23 x 7 cm. Ostrożnie przekładamy owoce do jednej z nich, mniejsze układając na spodzie. Zagotowujemy połowę wina, zdejmujemy naczynie z ognia i dodajemy cukier, żelatynę oraz sok z cytryny. Mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Wlewamy pozostałe wino i dodajemy przecier malinowy. 150 ml płynu zachowujemy, resztą polewamy owoce. Przykrywamy je plastikową folią i lekko dociskamy od góry drugą formą, tak aby jej dno dotykało folii. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Gdy galaretka zastygnie, usuwamy formę i folię. Wolno podgrzewamy pozostałą zaprawę winną i - gdy będzie letnia - polewamy nią galaretkę. Ponownie przykrywamy folią i schładzamy całą noc do zastygnięcia. Tuż przed podaniem wykładamy galaretkę, bardzo krótko zanurzając dno formy w gorącej wodzie i odwracając ją nad talerzem. Kroimy na plastry i przybieramy garścią owoców. Podajemy ze śmietaną, albo gęstym naturalnym jogurtem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.