Składniki (5porcji)
-
Porzeczki czarne - 100 gPorzeczki czerwone - 120 gJagody - 110 g niebieskichTruskawki - 350 gMaliny - 225 gŻelatyna - 2 łyżkiCukier - 2 łyżki (ma być miałki)Cytryna - 1 łyżka sokuMaliny - 75 ml przecieru przetartego przez sitoOwoce - do dekoracjiWino różowe - 250 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Oczyszczone i pozbawione szypułek owoce delikatnie mieszamy, uważając, aby żadnego nie uszkodzić. Żelatynę przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Przygotowujemy dwie formy do pieczenia o wymiarach 13 x 23 x 7 cm. Ostrożnie przekładamy owoce do jednej z nich, mniejsze układając na spodzie. Zagotowujemy połowę wina, zdejmujemy naczynie z ognia i dodajemy cukier, żelatynę oraz sok z cytryny. Mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Wlewamy pozostałe wino i dodajemy przecier malinowy. 150 ml płynu zachowujemy, resztą polewamy owoce. Przykrywamy je plastikową folią i lekko dociskamy od góry drugą formą, tak aby jej dno dotykało folii. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Gdy galaretka zastygnie, usuwamy formę i folię. Wolno podgrzewamy pozostałą zaprawę winną i - gdy będzie letnia - polewamy nią galaretkę. Ponownie przykrywamy folią i schładzamy całą noc do zastygnięcia. Tuż przed podaniem wykładamy galaretkę, bardzo krótko zanurzając dno formy w gorącej wodzie i odwracając ją nad talerzem. Kroimy na plastry i przybieramy garścią owoców. Podajemy ze śmietaną, albo gęstym naturalnym jogurtem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory