Składniki (2porcje)
-
Jeżyny - 50 dagCukier żelujący - 1 torebeczkaCukier - 50 dagCukier waniliowy - 1 łyżeczkaWino czerwone - 100 ml wytrawnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Oczyszczone owoce wkładamy do rondla, wlewamy 800 ml zimnej wody, gotujemy 4-5 minut. Przecedzamy przez gęste sitko, nie przecierając, tylko czekając, aż spłynie sok. Odmierzamy 3 szklanki (750 ml) powstałego soku, mieszamy z żelfiksem i zagotowujemy. Wsypujemy cukier, dodajemy wanilię, gotujemy 3 minuty na mocnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z winem, wlewamy do czystych i wyparzonych słoików. Zamykamy, stawiamy dnem do góry, a kiedy ostygną, przenosimy do spiżarni. Po dodaniu żelfiksu nie trzeba już galaretki pasteryzować.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory