Galette z morelami i rozmarynem

Haps 14.07.2021 13:19
(1 ocena)
OCEŃ
Galette z morelami i rozmarynem
Szukacie pomysłu na proste ciasto z owocami? Galette z morelami to najlepszy - powtarzamy: najlepszy - wybór. Zobaczcie, jak je zrobić. A odbywa się to ekspresowo.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

 

Zacznij od ciasta. Wszystkie składniki porządnie schłodź. Masło, mąkę i cukier możesz lekko przymrozić. Następnie masło pokrój na małe kawałeczki, wymieszaj delikatnie z mąką, cukrem i solą. Dodaj kwaśną śmietanę i zacznij rozcierać ciasto, ale nie zagniatać - inaczej będzie gumowe, a nie kruche. Roztarte ciasto, złóż kilka razy i rozgnieć, dzięki temu będzie się pięknie warstwować. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia.

2 / 3

 

W tym czasie przygotuj morele. Pokrój je na połówki lub ćwiartki, wypestkuj i wymieszaj z miodem oraz rozmarynem.

3 / 3

 

Ciasto rozwałkuj na w miarę regularny okrągły placek. Na środku ułóż morele wytaplane w miodzie. Załóż ranty ciasta na ułożone morele, a następnie wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz 20-30 minut.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps