Gęś faszerowana kaszą z grzybami

Joanna Trybuchowska/Magazyn Kuchnia 07.02.2020 14:44
(brak ocen)
OCEŃ
Gęś faszerowana kaszą z grzybami
Gęś faszerowana kaszą z grzybami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności trudny
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Tuszkę gęsią najlepiej potrzymać przez dzień w zamrażarce dla lepszego smaku mięsa. Po wyjęciu i odmrożeniu myjemy gęś i nacieramy solą i pieprzem. Gotujemy oddzielnie pozostałe składniki (kaszę i grzyby). Siekamy i wrzucamy na patelnię cebulę, pamiętając, aby użyć masła, a nie oleju. Następnie dodajemy pokrojone w słupki marchewkę i pietruszkę oraz krojone grzyby. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę, koperek i jajko. Mieszamy i dosmaczamy, a następnie nadziewamy gąskę i zaszywamy. Gęś wkładamy do brytfanny, okładając ją słoniną pokrojoną w paski, podlewamy 2 szklankami wody. Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. i wkładamy gęś. Mięso jest lepsze, gdy ?dochodzi? w jak najbardziej tradycyjny sposób. Po 40 min skórka powinna lekko się zrumienić, obracamy wówczas gęś. Po 2 godzinach obracamy ponownie, pamiętając, aby naciąć skórę przy udach dla lepszego wytapiania się tłuszczu. Po tym czasie regularnie podlewamy gęś sosem wytworzonym na dnie brytfanny. Na jeden kilogram gęsi potrzeba ok. 40?45 min. Jeśli skórka jest za mało przyrumieniona w końcowej fazie (ostatnie 40 min), zwiększamy temp. do 180 st.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps