Gęś nadziewana kaszą z grzybami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Gęś - 1Woda - 4 szklankiGrzyby suszone - 6Marchewka - 1Pietruszka - 1Cebula biała - 1Masło - łyżkaNatka pietruszki - do smakuKasza gryczana - 1,5 szklankiSłonina - plasterekJajka - 1Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Gęś sprawiamy, usuwamy piórka, odcinamy skrzydła. W dużym garnku lub brytfannie z wodą gotujemy skrzydła, podroby (jeśli są), grzyby oraz warzywa. Gdy wywar zredukuje się do 3 szklanek, przecedzamy go. Dodajemy posiekane grzyby i natkę, kaszę oraz pokrojoną w drobne kawałki słoninę. Gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Studzimy, dodajemy jajko, masło, doprawiamy solą i pieprzem. Gęś wypełniamy kaszą i zszywamy białą bawełnianą nicią. Pieczemy tyle godzin, ile ma kilogramów w mocno nagrzanym piekarniku, do momentu, aż się zrumieni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i dopiekamy pod przykryciem z folii aluminiowej, od czasu do czasu polewając sosem. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię, aby gęś ładnie się zarumieniła. Upieczoną przekrawamy na pół, wyjmujemy kaszę, a tuszkę kroimy na porcje. Podajemy z kaszą. Dobrym dodatkiem będzie surówka lub sałatka z czerwonej kapusty. Źródło: adamczewski.blog.polityka.pl
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory