Gęś z farszem z prawdziwków

Magazyn Kuchnia 24.09.2020 16:50
(brak ocen)
OCEŃ
Gęś z farszem z prawdziwków
Gęś z farszem z prawdziwków
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Kajzerki moczymy w mleku. Oczyszczoną, osuszoną gęś nacieramy solą (także od wewnątrz). Opłukane grzyby moczymy 2 godziny w małej ilości wody, gotujemy w tej samej wodzie, odcedzamy, nie wylewając wywaru, studzimy, siekamy.

2 / 4

Cebulki drobno siekamy, szklimy na oleju. Dodajemy grzyby i tartą bułkę, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. 

3 / 4

Bułki odciskamy, ucieramy w malakserze złyżką masła i anchois. Dodajemy drobno posiekaną surową wątróbkę, natkę, żółtka i dalej ucieramy. Dodajemy grzyby z cebulką oraz przekrojone na pół oliwki i dokładnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. 

4 / 4

Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Farszem nadziewamy gęś, zaszywamy ją, wkładamy do naczynia, żaroodpornego, polewamy pozostałym masłem i szklanką wody. Pieczemy 90 minut w 200 st. C, od czasu do czasu podlewając sosem z dna naczynia.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA