Gęś z farszem z prawdziwków

- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Bułka kajzerka - 3Mleko 2.0 proc. - 500 mlGęś - 1 młoda z wątróbkąBorowiki - 120 g suszonychCebula - 5 małychOlej rzepakowy - 2 łyżkiBułka tarta - 2 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMasło - 2 łyżkiAnchois - 2 filecikiNatka pietruszki - 2-3 łyżki posiekanejJajka - 2Oliwki czarne - 100 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kajzerki moczymy w mleku. Oczyszczoną, osuszoną gęś nacieramy solą (także od wewnątrz). Opłukane grzyby moczymy 2 godziny w małej ilości wody, gotujemy w tej samej wodzie, odcedzamy, nie wylewając wywaru, studzimy, siekamy.
Cebulki drobno siekamy, szklimy na oleju. Dodajemy grzyby i tartą bułkę, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Bułki odciskamy, ucieramy w malakserze złyżką masła i anchois. Dodajemy drobno posiekaną surową wątróbkę, natkę, żółtka i dalej ucieramy. Dodajemy grzyby z cebulką oraz przekrojone na pół oliwki i dokładnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem.
Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Farszem nadziewamy gęś, zaszywamy ją, wkładamy do naczynia, żaroodpornego, polewamy pozostałym masłem i szklanką wody. Pieczemy 90 minut w 200 st. C, od czasu do czasu podlewając sosem z dna naczynia.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory