Glögg - aromatyczny poncz

Paweł Kałuski/Magazyn Kuchnia 16.12.2019 22:40
(brak ocen)
OCEŃ
Glögg - aromatyczny poncz
Glögg
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wino wlewamy do garnka lub imbryka. Zawiązujemy w kawałek gazy nasiona kardamonu, skórkę pomarańczową, goździki, laskę cynamonu i dodajemy do wina. Podgrzewamy do zagotowania i pozwalamy następnie, by glögg "mrugał" na małym ogniu przez około 10 minut. Dodajemy migdały, rodzynki i kostki cukru, szybko mieszając. Podgrzewamy na małym ogniu przez kolejne 5 minut, mieszając łyżką, by dobrze rozpuścić cukier. Dodajemy aquavit lub anyżówkę i zaraz rozlewamy bardzo gorący glögg do dużych filiżanek, dodając do każdej trochę rodzynków i migdałów. Bez glöggu - aromatycznego ponczu z grzanego wina wzmocnionego aquavitem, czyli skandynawską wódką aromatyzowaną kminkiem trudno wyobrazić sobie szwedzkie Boże Narodzenie. Oczywiście nie znaczy to, że musimy raczyć się nim tylko w tym czasie. Świetnie rozgrzewa na przykład po powrocie z zimowego spaceru.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.