Glögg - aromatyczny poncz
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Wino czerwone - 750 mlKardamon - trzy nasionaSkórka pomarańczowa - świeża z jednej pomarańczyGoździki - cztery lub pięćCynamon - jedna laskaMigdały - filiżanka obranychRodzynki - filiżanka ciemnychCukier - pół filiżanki kostekAnyż - pięć filiżanek anyżówki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wino wlewamy do garnka lub imbryka. Zawiązujemy w kawałek gazy nasiona kardamonu, skórkę pomarańczową, goździki, laskę cynamonu i dodajemy do wina. Podgrzewamy do zagotowania i pozwalamy następnie, by glögg "mrugał" na małym ogniu przez około 10 minut. Dodajemy migdały, rodzynki i kostki cukru, szybko mieszając. Podgrzewamy na małym ogniu przez kolejne 5 minut, mieszając łyżką, by dobrze rozpuścić cukier. Dodajemy aquavit lub anyżówkę i zaraz rozlewamy bardzo gorący glögg do dużych filiżanek, dodając do każdej trochę rodzynków i migdałów. Bez glöggu - aromatycznego ponczu z grzanego wina wzmocnionego aquavitem, czyli skandynawską wódką aromatyzowaną kminkiem trudno wyobrazić sobie szwedzkie Boże Narodzenie. Oczywiście nie znaczy to, że musimy raczyć się nim tylko w tym czasie. Świetnie rozgrzewa na przykład po powrocie z zimowego spaceru.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory