Gnocchi - przepis podstawowy

Paweł Kałuski/Magazyn Kuchnia 18.12.2019 17:30
(1 ocena)
OCEŃ
Gnocchi - przepis podstawowy
Gnocchi - przepis podstawowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odcedzone tłuczemy lub mielemy w maszynce. Następnie mieszamy drewnianą łyżką z jajkami i masłem, a na koniec z mąką. Dobrze wyrabiamy. Masę wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części. Z obu robimy długie wałki, które kroimy na małe kawałki. Z tych kawałków formujemy kluski, wyciskając na każdej wzorek brzuszkiem widelca. Gotujemy partiami w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą tak długo, aż wypłyną na powierzchnię. Najlepsze są ziemniaki mączyste, bo zawierają mało wody, co sprawia, że gnocchi są miękkie i lekkie (młode ziemniaki się nie nadają). Ziemniaków na gnocchi nie wolno miksować w mikserze, bo staną się zbyt kleiste. W zależności od regionu Włoch przepis na gnocchi może się zmieniać.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.