Gnocchi - przepis podstawowy

Gnocchi - przepis podstawowy
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - kilogramMasło - 35 g (kopiasta łyżka)Mąka pszenna - dwie szklankiJajka - dwa roztrzepane
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odcedzone tłuczemy lub mielemy w maszynce. Następnie mieszamy drewnianą łyżką z jajkami i masłem, a na koniec z mąką. Dobrze wyrabiamy. Masę wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części. Z obu robimy długie wałki, które kroimy na małe kawałki. Z tych kawałków formujemy kluski, wyciskając na każdej wzorek brzuszkiem widelca. Gotujemy partiami w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą tak długo, aż wypłyną na powierzchnię. Najlepsze są ziemniaki mączyste, bo zawierają mało wody, co sprawia, że gnocchi są miękkie i lekkie (młode ziemniaki się nie nadają). Ziemniaków na gnocchi nie wolno miksować w mikserze, bo staną się zbyt kleiste. W zależności od regionu Włoch przepis na gnocchi może się zmieniać.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory
- Wirtualny alkomat
- Kalkulator opłacalności montażu instalacji LPG
- Mile na kilometry
- Kalkulator rozmiaru opon
- Kalkulator zużycia paliwa
- Kalkulator mocy
- Ile kalorii mają frytki?
- Przelicznik: centymetry (cm) i cale (in) na stopy (ft)
- Przelicz Nm na lb/ft i kGm
- Kalkulator mocy - przelicznik kW/KM. Sprawdź kalkulator online
- Kalkulator momentu obrotowego