Gołąbki drobiowe
Gołąbki drobiowe
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Kapusta czerwona - jedna mała główkaKapusta włoska - jedna mała główkaMięso mielone z indyka - pół kilogramaJajka - jednoNatka pietruszki - pół pęczkaOliwa - dwie łyżkkiBulion drobiowy - dwie szklankiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuKapusta biała - jedna mała główka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W dużym garnku gotujemy wodę. Myjemy główki kapusty, wycinamy głąby i delikatnie oddzielamy liście. Wrzucamy je partiami na wrzącą wodę, obgotowujemy i wyjmujemy na sito. W każdym liściu ścinamy nerw liściowy. Mięso indyka łączymy z roztrzepanym jajkiem, solą i pieprzem. Na środek każdego liścia nakładamy nadzienie, zaginamy jego dwa boki i zwijamy ciasno, owijając nicią albo szczypiorkiem. Na dno rondla kładziemy liście obgotowanej kapusty i na nich układamy gołąbki, jeden obok drugiego. Układamy najwyżej trzy warstwy. Zalewamy bulionem z dwiema łyżkami oliwy. Gotujemy ok. 15 min. Podajemy z ryżem albo kartoflami. Posypujemy natką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory