Gotowane roladki z kurczaka z sosem cytrynowo-imbirowym

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Udka z kurczaka - 2Pierś z kurczaka - 1 filetŚmietana 18 proc. - 3 łyżkiRozmaryn świeży - 1 gałązkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCzosnek - 2 ząbkiOlej rzepakowy - 1 łyżkaCytryna - starta skórka i wyciśnięty sokImbir - 2 łyżki startego razem ze skórkąBulion drobiowy - 1 czubata łyżka koncentratuCukier - 120 gMasło - 40 gKoperek - 1 łyżeczka posiekanego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Udka trybujemy wycinamy kostki i odcinamy tłuszczyk (skórę zostawiamy nienaruszoną). Filet z piersi kurczaka kroimy, miksujemy razem ze śmietaną i rozmarynem, żeby powstał mus. Przyprawiamy solą i pieprzem. Masę rozkładamy na mięsie udek. Zwijamy jak najciaśniej, a potem każdą roladkę bardzo mocno owijamy folią spożywczą (możemy użyć wielu warstw folii - ważne, by roladki były zbite). Końce mocno związujemy.
W szerokim rondlu gotujemy wodę, wkładamy roladki (powinny być zanurzone w wodzie i dość swobodnie pływać), gotujemy 20 minut. Sprawdzamy, czy nie dotykają dna - inaczej się przypalą. Wyjmujemy, studzimy. Odwijamy z folii i obsmażamy ze wszystkich stron na suchej patelni dla smaku i dla koloru.
Robimy sos cytrynowo-imbirowy: ząbki czosnku kroimy razem z łupinami, podsmażamy na oleju. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz starty imbir, mieszamy. Smażymy 3-4 minuty. Dokładamy koncentrat bulionowy, wsypujemy cukier, wlewamy niewielką ilość wody. Dusimy na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając.
Gorący sos przecedzamy przez sito, od razu dodajemy miękkie masło i szybko ubijamy na aksamitny sos. Wsypujemy koperek (dla koloru) i sprawdzamy, czy nie potrzeba więcej soku z cytryny. Obsmażone roladki kroimy na plastry, polewamy sosem cytrynowo-imbirowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory