Gotowanie na Włóczykija, czyli "paczuszki" z naleśników
Nie bądź samotnik, nie uciekaj od ludzi. A jeśli to oni uciekają od Ciebie, to znaczy, że za mało gotujesz. Zmontuj fajną paczkę znajomych i zrób dla nich paczki z naleśników.
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Tak
Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 150 gMleko 3.2 proc. - 300 mlWoda gazowana - 50 mlJajka - 2Masło - 2 łyżki roztopionegoSól - szczyptaKapusta kiszona - 200 gCebula - 1Żurawina suszona - 50 gGrzyby suszone - 20 gWoda - 400 ml wrzącejWoda - 100 mlOlej rzepakowy - 2 łyżkiKminek - 1/2 łyżeczkiSól - do smaku
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Odcedź zachowując wodę, a następnie drobno posiekaj. W garnku rozgrzej olej i przesmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj kapustę i grzyby i wlej wywar z moczenia grzybów oraz wodę. Duś aż większość płynu odparuje. Pod koniec dodaj kminek, sól i żurawinę i duś jeszcze kilka minut, po czym odstaw do ostygnięcia.
2 / 3
W dużej misce umieść mąkę, jajka i sól. Wlej mleko, wodę gazowaną i całość wymieszaj aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na koniec wmieszaj rozpuszczone masło. Odstaw ciasto naleśnikowe do lodówki na co najmniej 15 minut.
3 / 3
Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż naleśniki na średnim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory