Gotowanie na Włóczykija, czyli "paczuszki" z naleśników

Haps 28.01.2020 14:48
(brak ocen)
OCEŃ
Gotowanie na Włóczykija, czyli
Nie bądź samotnik, nie uciekaj od ludzi. A jeśli to oni uciekają od Ciebie, to znaczy, że za mało gotujesz. Zmontuj fajną paczkę znajomych i zrób dla nich paczki z naleśników.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (6porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Odcedź zachowując wodę, a następnie drobno posiekaj. W garnku rozgrzej olej i przesmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj kapustę i grzyby i wlej wywar z moczenia grzybów oraz wodę. Duś aż większość płynu odparuje. Pod koniec dodaj kminek, sól i żurawinę i duś jeszcze kilka minut, po czym odstaw do ostygnięcia.

2 / 3

W dużej misce umieść mąkę, jajka i sól. Wlej mleko, wodę gazowaną i całość wymieszaj aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na koniec wmieszaj rozpuszczone masło. Odstaw ciasto naleśnikowe do lodówki na co najmniej 15 minut.

3 / 3

Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż naleśniki na średnim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps