Składniki (4porcje)
-
Ciasto ptysiowe - 1 porcjaSer żółty - niecała szklanka mieszanych i startychPieprz cayenne (pieprz kajeński) - szczyptaSerek philadelphia - 200 gPesto z bazylii - 6 łyżekPieprz cayenne (pieprz kajeński) - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Do ciasta ptysiowego (kiedy jest jeszcze ciepłe) dodajemy sery oraz pieprz cayenne i dokładnie mieszamy. Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego (albo mocnej torebki na mrożonki z odciętym rogiem) i wyciskamy na blachę wyłożoną pergaminem koła o średnicy ok. 4 cm. Pieczemy 10 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 190°C i pieczemy kolejne 10 minut.
2 / 2
Gougéres powinny się piec 20-25 minut ostatnie minuty przy uchylo-nych drzwiczkach. Podajemy je na gorąco lub ostudzone. Część można podać zamiast pieczywa, a część nadzianą serkiem wymieszanym z pesto albo utartymi listkami bazylii. Przed podaniem lekko oprószamy pieprzem cayenne.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory