Gougéres

Małgorzata Dacko-Tomańska/Magazyn Kuchnia 06.03.2020 15:18
(brak ocen)
OCEŃ
Gougéres
Gougéres
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4 porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Do ciasta ptysiowego (kiedy jest jeszcze ciepłe) dodajemy sery oraz pieprz cayenne i dokładnie mieszamy. Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego (albo mocnej torebki na mrożonki z odciętym rogiem) i wyciskamy na blachę wyłożoną pergaminem koła o średnicy ok. 4 cm. Pieczemy 10 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 190°C i pieczemy kolejne 10 minut.

2 / 2

Gougéres powinny się piec 20-25 minut ostatnie minuty przy uchylo-nych drzwiczkach. Podajemy je na gorąco lub ostudzone. Część można podać zamiast pieczywa, a część nadzianą serkiem wymieszanym z pesto albo utartymi listkami bazylii. Przed podaniem lekko oprószamy pieprzem cayenne.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps