Gratin dyniowo-ziemniaczane
Ziemniak to swojskie, przaśne warzywo. Nadaj mu elegancji - połącz z dynią i zasyp parmezanem. Wtedy nawet nazwa sugeruje, że gratin to nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana. Fartuchy w dłoń!
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Śmietana 30 proc. - 100 ml (może być 36 proc.)Czosnek - 2 ząbkiPieprz czarny mielony - do smakuSól - do smakuParmezan - 100 gMasło - 50 gZiemniaki - 1 kg, średniej wielkościDynia piżmowa - 1 spora
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Zacznij od obrania ziemniaków i dyni, a następnie pokrój je w cieniutkie plasterki.
2 / 4
W misce wymieszaj śmietanę, połowę startego parmezanu, starty czosnek i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Następnie dodaj ziemniaki i dynię, wymieszaj dokładnie.
3 / 4
Naczynie, w którym będziesz piec gratin, nasmaruj masłem, następnie wykładaj ziemniaki i dynię na przemian, tworząc warstwy. Na sam koniec zalej całe gratin pozostałą w misce śmietaną. Na wierzch zetrzyj pozostały ser i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
4 / 4
Piecz około 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory