Gratin dyniowo-ziemniaczane

Haps 20.11.2020 10:13
(brak ocen)
OCEŃ
Gratin dyniowo-ziemniaczane
Ziemniak to swojskie, przaśne warzywo. Nadaj mu elegancji - połącz z dynią i zasyp parmezanem. Wtedy nawet nazwa sugeruje, że gratin to nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana. Fartuchy w dłoń!
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

 

Zacznij od obrania ziemniaków i dyni, a następnie pokrój je w cieniutkie plasterki.

2 / 4

W misce wymieszaj śmietanę, połowę startego parmezanu, starty czosnek i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Następnie dodaj ziemniaki i dynię, wymieszaj dokładnie.

3 / 4

Naczynie, w którym będziesz piec gratin, nasmaruj masłem, następnie wykładaj ziemniaki i dynię na przemian, tworząc warstwy. Na sam koniec zalej całe gratin pozostałą w misce śmietaną. Na wierzch zetrzyj pozostały ser i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

4 / 4

Piecz około 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps