Gratin z buraczków z chrzanem
Gratin z buraczków z chrzanem
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Burak - 1.5 kgSok cytrynowy - z 2 cytrynŚmietana 30 proc. - 1/2 lChrzan - 3 łyżki startegoSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Buraczki gotujemy w łupinach, aż będą al dente. Studzimy, kroimy w cienkie plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy śmietankę z chrzanem, doprawiając solą i pieprzem.
2 / 3
Mieszamy buraki z chrzanową śmietanką, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy 30 minut w 160 st. C. Sprawdzamy, czy warzywa są miękkie - jeżeli tak, odkrywamy je i pieczemy jeszcze 10 minut.
3 / 3
Podajemy do pieczonej szynki lub dziczyzny.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory