GRAVAD LAX Łosoś marynowany na burakach

Magazyn Kuchnia 17.01.2020 16:59
(brak ocen)
OCEŃ
GRAVAD LAX Łosoś marynowany na burakach
GRAVAD LAX Łosoś marynowany na burakach
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Marynata do łososia: Łososia marynujemy 20 minut w wódce. W tym czasie zdejmujemy skórkę z pomarańczy i cytryny, szatkujemy, a następnie miksujemy z cukrem i solą. Łososia układamy skórą do dołu i obsypujemy miksem sól -cukier -cytrusy. Czas marynowania 24h. Puree z buraków: Buraki posypujemy tymiankiem i solą, z dodatkiem oliwy zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku (160 stopni) przez ok. 2 godziny, aż do miękkości Buraki mielimy w mikserze przez ok. 5 minut, pod koniec dodajemy masło, następnie doprawiamy solą, cukrem i  balsamico. Podanie potrawy: Łososia opłukujemy z marynaty zimną wodą, osuszamy (papierowym ręcznikiem). Kroimy w cienkie plasterki, które następnie zawijamy w różyczki. Układamy na talerzu obok siebie, dekorujemy puree buraczanym i kawiorem. Przepis dzięki uprzejmości restauracji Akademia

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA