GRAVAD LAX Łosoś marynowany na burakach
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Łosoś surowy (filet) - 1 kg
-
Marynata
Cukier - 1/2 kgSól - 1/2 kgPomarańcze - 2Cytryna - 1Wódka - 50 ml
-
Puree z buraków
Burak - 1 kgOcet balsamiczny - 50 mlMasło - 50 gCukier - do smakuSól - do smakuSok cytrynowy - z 1/2 cytrynyTymianek świeży - do smakuOliwa - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Marynata do łososia: Łososia marynujemy 20 minut w wódce. W tym czasie zdejmujemy skórkę z pomarańczy i cytryny, szatkujemy, a następnie miksujemy z cukrem i solą. Łososia układamy skórą do dołu i obsypujemy miksem sól -cukier -cytrusy. Czas marynowania 24h. Puree z buraków: Buraki posypujemy tymiankiem i solą, z dodatkiem oliwy zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku (160 stopni) przez ok. 2 godziny, aż do miękkości Buraki mielimy w mikserze przez ok. 5 minut, pod koniec dodajemy masło, następnie doprawiamy solą, cukrem i balsamico. Podanie potrawy: Łososia opłukujemy z marynaty zimną wodą, osuszamy (papierowym ręcznikiem). Kroimy w cienkie plasterki, które następnie zawijamy w różyczki. Układamy na talerzu obok siebie, dekorujemy puree buraczanym i kawiorem. Przepis dzięki uprzejmości restauracji Akademia
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory