Gravlax z łososia

Grzegorz Łapanowski/Magazyn Kuchnia 10.12.2019 19:25
(brak ocen)
OCEŃ
Gravlax z łososia
Gravlax z łososia
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z oczyszczonych filetów usuwamy ości. Rybę skrapiamy wódką i kolejno nakładamy grube warstwy soli, cukru oraz posiekanego koperku. Łososia szczelnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej dobę. Koper włoski przekrajamy wzdłuż i tniemy mandoliną w bardzo cienkie płaty. Skrojone warzywo przekładamy do pojemnika z lodem. Filet wyjmujemy z lodówki, oczyszczamy z przypraw i kroimy w bardzo cienkie płatki. Całość podajemy z kwaśną śmietaną, posiekanym świeżym estragonem, rzeżuchą, koprem włoskim oraz łyżką świeżo startego chrzanu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.