Grecka zupa Mayeritsa

Magazyn Kuchnia 29.01.2021 17:06
(brak ocen)
OCEŃ
Grecka zupa Mayeritsa
Grecka zupa Mayeritsa
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Mięso i warzywa zalewamy wodą, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 2 godziny. Bulion przecedzamy, wlewamy do garnka, dodajemy ugotowane mięso (oddzielone od kości i pokrojone w kostkę). Wsypujemy posiekaną zieleninę, gotujemy 10 min na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy.

2 / 3

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Do piany dodajemy żółtka, nie przerywając ubijania. Do masy jajecznej powoli wlewamy sok z cytryny, delikatnie mieszając. Dodajemy trochę ciepłej zupy. Tak powstanie cytrynowy sos avgolemono. Wlewamy go do zupy i podgrzewamy, mieszając. Zupy nie wolno zagotować, bo się zwarzy.

3 / 3

Mayeritsę możemy podawać z ryżem. Tradycyjną mayeritsę przygotowuje się tylko raz w roku, właśnie na Wielkanoc. Używa się wątróbek, płucek, nerek i jelit z mlecznych jagniąt, których mięso nazajutrz jest pieczone na rożnach.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps