Grecki sernik pomarańczowy z plasterkami cytryny

Magazyn Kuchnia 06.12.2019 10:47
(1 ocena)
OCEŃ
Grecki sernik pomarańczowy z plasterkami cytryny
Grecki sernik pomarańczowy z plasterkami cytryny
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie ciasta: Powyżej godziny

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Karmelizowane cytryny: 2 cytryny pokrojone w cienkie plastry, 125 g cukru pudru, 150 ml wodyTortownicę o średnicy 20 cm smarujemy niewielką ilością tłuszczu i wykładamy papierem do pieczenia. Twaróg przecieramy przez gęste sito. Ucieramy, dodając stopniowo żółtka, cukier puder, skórkę pomarańczową i sok z pomarańczy. Gdy masa będzie zupełnie gładka, ostrożnie dodajemy mielone migdały. Masę przekładamy do tortownicy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C i pieczemy ok. 35 minut, aż masa się zetnie. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia na 2-3 godziny. Plasterki cytryn po usunięciu pestek wkładamy do rondla, wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Gdy woda zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy cytryny na małym ogniu przez 45 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Pod koniec należy uważać, aby cytryny się nie przypaliły. Osączamy je na metalowej kratce. Zimny sernik ostrożnie wyjmyjemy z tortownicy, dekorujemy plasterkami cytryny i podajemy z jogurtem (najlepiej greckim lub bałkańskim).

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.