Greckie gołąbki - Dolmados
Greckie gołąbki - Dolmados
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Tak
Składniki (6porcji)
-
Ryż biały - 10 dagCebula biała - 1 sztukaSok cytrynowy - 2 łyżkiPietruszka - 2 łyżki (posiekanej)Mięta - 1 łyżka (posiekanej)Bulion warzywny - 1 szklankaSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuLiście winorośli (liście winogron) - 10 szt
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Ryż gotujemy w posolonej wodzie i mieszamy z drobno posiekanymi ziołami oraz cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Układamy po dwie łyżki ryżu na liściach, zawijamy do środka boki liści i zwijamy w rulon. Jeśli chcemy użyć świeżych liści winorośli, należy je przedtem włożyć na 2 min do wrzątku, a następnie osączyć. Gołąbki układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy bulionem warzywnym i wstawiamy na ok. 25 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Podajemy na gorąco lub na zimno.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory