Greckie gołąbki - Dolmados

Magazyn Kuchnia 23.01.2020 15:58
(brak ocen)
OCEŃ
Greckie gołąbki - Dolmados
Greckie gołąbki - Dolmados
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Ryż gotujemy w posolonej wodzie i mieszamy z drobno posiekanymi ziołami oraz cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Układamy po dwie łyżki ryżu na liściach, zawijamy do środka boki liści i zwijamy w rulon. Jeśli chcemy użyć świeżych liści winorośli, należy je przedtem włożyć na 2 min do wrzątku, a następnie osączyć. Gołąbki układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy bulionem warzywnym i wstawiamy na ok. 25 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Podajemy na gorąco lub na zimno.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.