Grillowany kurczak po kubańsku

Magazyn Kuchnia 12.11.2020 17:33
(brak ocen)
OCEŃ
Grillowany kurczak po kubańsku
Grillowany kurczak po kubańsku
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Robimy sos, mieszając oliwę, sok i skórkę z pomarańczy, miód oraz sos sojowy. Solimy i pieprzymy do smaku. 

2 / 5

Przyrządzamy marynatę do kurczaka: ziarna kuminu prażymy 1-2 minuty na suchej patelni; zdejmujemy, kiedy zaczną pachnieć. Dodajemy czosnek, chilli i szczyptę soli, rozcieramy na jednolitą pastę. Na patelni, na której prażyliśmy kumin, rozgrzewamy oliwę, wlewamy do mieszaniny przypraw i czosnku, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby smaki się przegryzły. Dodajemy sok pomarańczowy i limonkowy, mieszamy. Gotową marynatą polewamy piersi kurczaka, kilka razy odwracamy mięso, aby dobrze pokryło się marynatą. Przykrywamy, wstawiamy na godzinę lub dłużej do lodówki. 

3 / 5

Mieszamy mango i awokado z kilkoma łyżkami sosu pomarańczowego. Rozgrzewamy piekarnik, włączając opcję grill. 

4 / 5

Kurczaka wyjmujemy z marynaty i grillujemy po 5 minut z każdej strony. Po kilku minutach kroimy w plasterki. 

5 / 5

Sałatę przekładamy do miski, skrapiamy kilkoma łyżkami sosu pomarańczowego, mieszamy. Przyprawiamy, jeśli trzeba, solą i pieprzem, rozkładamy na talerzach. Na sałacie układamy plasterki kurczaka, na nich mango i awokado. Posypujemy nerkowcami. Resztę sosu pomarańczowego podajemy obok, w miseczce.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.