Grochówka kanoniera

- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Wieprzowina - 1 golonka (600 g)Marchewka - jednaPor - 2Czosnek - 2 ząbkiSeler naciowy - 2 łodygiLiść laurowy - 2 liścieBoczek wędzony - 2-3 plastryGroch - 150 gMajeranek suszony - duża szczyptaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Groch moczymy przez noc, odcedzamy. Do 3 litrów wrzątku wkładamy pozbawioną zewnętrznej warstwy tłuszczu golonkę i natychmiast zmniejszamy ogień do minimum. Usuwamy szumowinę i dodajemy grubo posiekaną włoszczyznę, liście laurowe oraz czosnek w całości, ale obrany z łupin. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie całkiem miękkie, odcedzamy. W wywarze gotujemy groch. Gdy się rozpadnie, odcedzamy, zachowując wywar. Robimy z grochu purée w robocie kuchennym lub przecieramy przez sito. Boczek tniemy w drobną kostkę i wysmażamy na skwarki. Mięso z golonki tniemy na kawałki wielkości kęsa. Groch rozrzedzamy wywarem, dodając sól, pieprz i roztarty w dłoniach majeranek. Kiedy zupa będzie miała satysfakcjonującą nas konsystencję, dodajemy kawałki golonki i skwarki, podgrzewamy i podajemy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory