Grochówka kanoniera

Tadeusz Pióro/Magazyn Kuchnia 08.01.2020 17:27
(brak ocen)
OCEŃ
Grochówka kanoniera
Grochówka kanoniera
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Groch moczymy przez noc, odcedzamy. Do 3 litrów wrzątku wkładamy pozbawioną zewnętrznej warstwy tłuszczu golonkę i natychmiast zmniejszamy ogień do minimum. Usuwamy szumowinę i dodajemy grubo posiekaną włoszczyznę, liście laurowe oraz czosnek w całości, ale obrany z łupin. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie całkiem miękkie, odcedzamy. W wywarze gotujemy groch. Gdy się rozpadnie, odcedzamy, zachowując wywar. Robimy z grochu purée w robocie kuchennym lub przecieramy przez sito. Boczek tniemy w drobną kostkę i wysmażamy na skwarki. Mięso z golonki tniemy na kawałki wielkości kęsa. Groch rozrzedzamy wywarem, dodając sól, pieprz i roztarty w dłoniach majeranek. Kiedy zupa będzie miała satysfakcjonującą nas konsystencję, dodajemy kawałki golonki i skwarki, podgrzewamy i podajemy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps