Gruszki w winie w sosie zabajone

Magazyn Kuchnia 23.01.2020 16:30
(brak ocen)
OCEŃ
Gruszki w winie w sosie zabajone
Gruszki w winie w sosie zabajone
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Obieramy gruszki, zostawiając ogonki. Półsłodkie wino podgrzewamy z korzeniami i cukrem nie doprowadzamy do wrzenia. Podgrzewamy w nim gruszki ok. 20 min. na małym ogniu. Ucieramy żółtka z cukrem, dolewając powoli słodkiego wina. Kiedy masa zbieleje, wstawiamy ją do gotującej się wody i ubijamy na krem (jest gotów, gdy podwoi objętość). Wlewamy likier i ubijamy jeszcze 5 min.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.