Gruszki w winie w sosie zabajone
Gruszki w winie w sosie zabajone
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Gruszki - 4 sztWino białe - 500 ml (półsłodkiego)Cynamon - 1/2 łyżeczkiGoździki - 2 sztCukier - 2 łyżkiCukier puder - 6 łyżekWino białe - 125 ml (wytrawnego np. marsala)Likier Blue Curacao - 30 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obieramy gruszki, zostawiając ogonki. Półsłodkie wino podgrzewamy z korzeniami i cukrem nie doprowadzamy do wrzenia. Podgrzewamy w nim gruszki ok. 20 min. na małym ogniu. Ucieramy żółtka z cukrem, dolewając powoli słodkiego wina. Kiedy masa zbieleje, wstawiamy ją do gotującej się wody i ubijamy na krem (jest gotów, gdy podwoi objętość). Wlewamy likier i ubijamy jeszcze 5 min.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory