Składniki (4porcje)
-
Awokado - 2, dojrzałeLimonka - 1Cebula czerwona - 1, małaPomidory - 1, oczyszczony z pestekChili - 1 papryczkaKolendra (natka) - garść listkówOliwa - 2 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Awokado rozcinamy na pół, wyjmujemy pestki, a miąższ oddzielamy od skóry, rozcieramy widelcem i skrapiamy sokiem z limonki. Guacamole nie musi mieć jednolitej konsystencji, dlatego nie trzeba go miksować. Drobno siekamy cebulę, pomidora i chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych smaków) i mieszamy z roztartym awokado. Dodajemy posiekaną kolendrę i oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Guacamole najlepiej smakuje z nachosami lub jako dodatek do grillowanego kurczaka. Uwaga: kto nie lubi kolendry, może ją zastąpić lubczykiem lub pietruszką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory