Składniki (4porcje)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy grill w piekarniku. Blachę wyścielamy folią aluminiową, układamy na niej tomatillos. Pieczemy po 7-8 minut z każdej strony.
Mieszamy cebulę, kolendrę, paprykę i sok z limonki. Dodajemy tomatillos, wlewamy także sok, który wypłynął w trakcie pieczenia. Wszystkie składniki rozgniatamy, dodajemy awokado i ponownie rozgniatamy, ale niezbyt dokładnie, bo w guacamole powinny pozostać grudki. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Tomatillo Pochodzą z Meksyku i tak naprawdę nie mają wiele wspólnego z pomidorami. Nawet smakują inaczej: są cierpkawe i lekko kwaśne. Nieduże, żółte, zielone lub fioletowe, mają osłonki jak owoc miechunki. Tomatillo nadają się na salsę (np. do mięs i ryb z grilla). Można je dodawać do dań meksykańskich i sałatek. Dobrze smakują również marynowane.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory