Guacamole z pomidorkami

Magazyn Kuchnia/Anna Wrońska 21.03.2021 14:41
(brak ocen)
OCEŃ
Guacamole z pomidorkami
Guacamole z pomidorkami
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Rozgrzewamy grill w piekarniku. Blachę wyścielamy folią aluminiową, układamy na niej tomatillos. Pieczemy po 7-8 minut z każdej strony. 

2 / 2

Mieszamy cebulę, kolendrę, paprykę i sok z limonki. Dodajemy tomatillos, wlewamy także sok, który wypłynął w trakcie pieczenia. Wszystkie składniki rozgniatamy, dodajemy awokado i ponownie rozgniatamy, ale niezbyt dokładnie, bo w guacamole powinny pozostać grudki. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. 

Tomatillo Pochodzą z Meksyku i tak naprawdę nie mają wiele wspólnego z pomidorami. Nawet smakują inaczej: są cierpkawe i lekko kwaśne. Nieduże, żółte, zielone lub fioletowe, mają osłonki jak owoc miechunki. Tomatillo nadają się na salsę (np. do mięs i ryb z grilla). Można je dodawać do dań meksykańskich i sałatek. Dobrze smakują również marynowane.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA