Gulasz wołowy z kawą

Tessa Capponi-Borawska/Magazyn Kuchnia 16.02.2021 12:18
(brak ocen)
OCEŃ
Gulasz wołowy z kawą
Gulasz wołowy z kawą
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Mięso kroimy na kawałki, papryki w paski, a cebule w cienkie talarki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na połówki. W garnku o grubym dnie podsmażamy mięso na dużym ogniu, na 2 łyżkach oliwy. Wyjmujemy łyżką cedzakową i trzymamy w cieple.

2 / 3

Do tego samego garnka wlewamy resztę oliwy, smażymy cebulę, paprykę i czosnek (10 minut na średnim ogniu). Oprószamy mąką, smażymy kolejne 2-3 minuty, ciągle mieszając.

3 / 3

Wlewamy wino i kawę, zagotowujemy i wkładamy mięso. Solimy, pieprzymy, gotujemy godzinę na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Podajemy gorące, z dodatkiem gotowanej czarnej fasoli. Aby dobrze zakończyć taki posiłek, potrzebny jest jeszcze kawowy deser i tu idealnie pasuje klasyczny crema mocca, do którego ja dodaję, z łakomstwa, nieco gorzkiej czekolady. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.