Składniki (4porcje)
-
Wołowina - 90 dagPapryka żółta - 1Papryka zielona - 1Papryka czerwona - 1Cebula - 3Czosnek - 2 ząbkiOliwa - 3 łyżkiMąka pszenna - 2 łyżkiWino białe - 1 kieliszekKawa mielona - 1 kubekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso kroimy na kawałki, papryki w paski, a cebule w cienkie talarki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na połówki. W garnku o grubym dnie podsmażamy mięso na dużym ogniu, na 2 łyżkach oliwy. Wyjmujemy łyżką cedzakową i trzymamy w cieple.
Do tego samego garnka wlewamy resztę oliwy, smażymy cebulę, paprykę i czosnek (10 minut na średnim ogniu). Oprószamy mąką, smażymy kolejne 2-3 minuty, ciągle mieszając.
Wlewamy wino i kawę, zagotowujemy i wkładamy mięso. Solimy, pieprzymy, gotujemy godzinę na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Podajemy gorące, z dodatkiem gotowanej czarnej fasoli. Aby dobrze zakończyć taki posiłek, potrzebny jest jeszcze kawowy deser i tu idealnie pasuje klasyczny crema mocca, do którego ja dodaję, z łakomstwa, nieco gorzkiej czekolady.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory